Het kabinet heeft wederom een wijzigingen voor het tweede en het derde tijdvak van de NOW-3 aangekondigd. Het vergoedingspercentage stijgt voor beide tijdvakken naar 85% en voor het overige blijft het derde tijdvak, in tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd, gelijk aan het tweede tijdvak.

Aanleiding wijziging

Het kabinet heeft in een Kamerbrief van 21 januari jl. wijzigingen in het NOW-3 pakket aangekondigd. Met het vooruitzicht van het binnen afzienbare tijd vaccineren van grote delen van de bevolking is er licht aan het einde van de tunnel, maar de realiteit op dit moment is dat de economische crisis steeds dieper ingrijpt. Het generieke steun- en herstelpakket ademt mee en leidt daarmee automatisch tot meer steun voor ondernemers die langer dichtmoeten. Met nieuwe uitbreidingen van het steun- en herstelpakket doet het kabinet een inspanning om zo veel mogelijk ondernemers en hun werknemers door de komende periode heen te helpen en hen in staat te stellen bij te dragen aan het economisch herstel.

Afwijkingen afbouwpad

Het kabinet heeft met sociale partners afgesproken dat de vergoeding van de NOW-2 voor het tweede en het derde tijdvak wordt verhoogd van 80% naar 85%. Verder wordt het afbouwpad dat in kamerbrief van 28 augustus jl. was aangekondigd en per kamerbrief van 9 december jl. voor het tweede tijdvak al werd losgelaten nu ook voor het derde tijdvak van de NOW-3 losgelaten. De voorwaarden voor de NOW-3 blijven voor het derde tijdvak daarbij ongewijzigd ten opzichte van het tweede tijdvak: Het verhoogde vergoedingspercentage wordt voor beide tijdvakken 85%, de loonsomvrijstelling blijft maximaal 10%, het minimale omzetverlies 20% en de maximale vergoeding blijft gebaseerd op tweemaal het dagloon.

Tweede tijdvak Derde tijdvak
Tijdvakken  

Jan t/m mrt 2021

 

Apr t/m juni 2021

 

Vergoedingspercentage

 

85%

 

85%

 

Loonsomvrijstelling

 

10%

 

10%

 

Minimaal omzetverlies

 

20%

 

20%

 

Maximale vergoeding loon

 

2x dagloon

 

2x dagloon

 

Werk naar werkbegeleiding

 

Ja

 

Ja

 

Vanaf 15 februari kan de NOW worden aangevraagd voor de maanden januari, februari en maart 2021 (tweede tijdvak).

Indien u vragen heeft over de NOW-3 regeling of andere (corona gerelateerde) onderwerpen, neemt u dan contact op met L&A Advocaten.