Drieluik – Zorgvuldig onderzoek: 10 praktische tips voor werkgevers

Deel 3: Zorgvuldig onderzoek – De afronding en vervolgstappen

In de nieuwe serie ‘De F*ckulteit’ op Videoland ligt een professor onder vuur vanwege een onderzoeksrapport over grensoverschrijdend gedrag. In de eerste aflevering zegt een collega van deze professor: “Ik weet niet of je weet wat er gaande is met die hele Metoo-beweging, maar de werkgevers doen het in hun broek! Ik wil geen gerommel!”.

Deze uitspraak raakt aan een bredere realiteit: werkgevers worstelen met hoe ze zorgvuldig moeten omgaan met meldingen van en onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Hoe start u een zorgvuldig onderzoek op? Hoe voorkomt u dat een onderzoek averechts werkt en de situatie nog verder escaleert? En welke juridische vervolgstappen kunt of zelfs moét u zetten?

In de eerste twee delen van deze drieluik bespraken wij de tips rondom de voorbereiding (tip 1 tot en met 3)  en uitvoering van een zorgvuldig onderzoek (tip 4 tot en met 7). In het laatste deel van deze drieluik delen wij de laatste drie tips: het verwerken van de onderzoeksresultaten, het uitvoeren van een evaluatie en tot slot de juridische vervolgstappen.

  1. Bewaar informatie zorgvuldig en zorg voor een goede afronding

Na afronding van het onderzoek is het belangrijk om:

  • Onderzoeksdossiers veilig en conform de AVG op te slaan;
  • Duidelijke afspraken te maken over hoe lang de gegevens bewaard blijven (denk aan de bewaartermijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens);
  • Oog te houden voor de betrokkenen en (waar nodig) nazorg te bieden, bijvoorbeeld via een vertrouwenspersoon;
  • De situatie te blijven monitoren en opvolging te geven aan eventuele aanbevelingen uit het onderzoek.
  1. Evalueer en leer van eerdere onderzoeken

Na afronding van een onderzoek is het waardevol om als organisatie én werkgever stil te staan bij de lessen die hieruit voortkomen. Door deze evaluaties uit te voeren kan het onderzoeksbeleid alleen maar verbeteren. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Was het onderzoeksbeleid duidelijk en praktisch uitvoerbaar?
  • Waren de betrokkenen voldoende geïnformeerd tijdens het onderzoek?
  • Is er voldoende kennis en expertise binnen de organisatie om een onderzoek uit te voeren?
  1. Denk na over juridische vervolgstappen

Op basis van het onderzoek kunnen verschillende disciplinaire maatregelen nodig zijn, zoals:

  • Een officiële waarschuwing;
  • Schorsing (met of zonder loonbehoud);
  • Overplaatsing of demotie; of
  • Ontslag (al dan niet op staande voet).

Bij een melding van grensoverschrijdend gedrag en de vraag welke opdracht moet worden geformuleerd is het raadzaam tijdig juridisch advies in te winnen. Met een zorgvuldige en daadkrachtige aanpak voorkomt u claims en reputatieschade.

Zorgvuldig onderzoek doen?

De actualiteiten laten zien hoe complex en gevoelig het doen van onderzoek kan zijn. Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid om zorgvuldig te handelen bij het uitvoeren van een onderzoek. Met name gedocumenteerd beleid, proactief handelen, privacy en de juiste juridische vervolgstappen zijn van belang.

Meer weten? Neem contact met ons op en lees de hele drieluik terug!

Dit was het laatste deel van onze drieluik met tien tips over zorgvuldig onderzoek. De andere delen teruglezen? Bekijk ze hier:

Deel 1: Voorbereiding is het halve werk

Deel 2: Het proces van onderzoek?

Heeft uw organisatie vragen over de aanpak van meldingen en onderzoek? Neem gerust contact met ons op via de contactgegevens hiernaast.